Történet

2013.

Fióktelepet hoztunk létre Diósjenőn, és egy határon átnyúló pályázati támogatás (HUSK) segítségével közösségi központot született, egy öreg romos ház felújításával. Nem kevés munkával és sok tanulsággal járt ez a pályázati folyamat, de reméljük, hogy a végeredmény mindannyiunk megelégedésére szolgál majd. Létrejött az úgynevezett Boróka-ház, Diósjenőn, a falu központjában.

2014.

A nyertes pályázatunk címe „HATÁRTALAN TERMÉSZET”, A Börzsöny a Cserhát és az Ipoly-mente természeti értékeinek feltárása, és ezen keresztül a környezettudatosság erősítése Szente, Ipolynyék és Diósjenő térségében.

Amivel rendelkezik Egyesületünk:

●             Természetvédelmi bemutatóközpont, foglalkoztató térrel, interaktív eszközökkel. A vályogház felújításánál a helyi építészeti hagyományokat részesítettük előnyben, hogy autentikusan mutathassuk meg az ember példaértékű együttélését a természettel.

●             Gumikerekes kisvasúti jármű.

Egyesületünk 2014. májusa óta az alábbi tevékenységekkel gazdagítja az itt élők mindennapjait:

HAGYOMÁNYőrzés:

- Végh József Magyar Kultúra Lovagaj előadássorozata (néprajz)

- hagyományos technikák, építészeti módok bemutatása - vályog, kemenceépítés (helyi népművészek, Vass Zoltán Értékmentő Alapítvány)

TERMÉSZETvédelem:

- 200 méteres mini tanösvény táblákkal, kilátóval (6 állomás, védett fajok bemutatása)

- kisvasúttal a Börzsönyben (túrák szervezése - MME, Szabadidőpark)

- gyógynövény tanfolyam

KÖZÖSSÉGépítés:

- helyi kezdeményezéseknek adunk teret - BABA-MAMA klub, ölbéli játékok tanítása,

- Útibeszámolók, koncertek, vetítések szervezése rendszeresen.

 

Diósjenőnek jelenleg (és már 20 éve) nincs művelődési háza, mindössze két tanteremnyi IKSZTje: egy 3000 fős településen.

Célunk 2014-től egy új közösségi tér kialakítása a Börzsönyben is, - Diósjenőn - ahol folyamatosan bővülő programokkal várjuk a lakosság mellett a környékbelieket és az ország egész területén élő túrázni és tanuló vágyó családokat!