Diósjenő Boróka-ház

Kik vagyunk? Mi célból hoztuk létre és miért működtetjük a Boróka-házat?

Hol találtok meg minket?

goo.gl/maps/E3Y48vb3dfG2

 

Hagyományőrzés, természetvédelem, közösségépítés


Ez a 3 fő irány van Diósjenőn, a Boróka-házban. 
Kérünk, gyere el hozzánk, tisztelj meg minket azzal, hogy részt veszel a programjainkon, amelyek igen változatosak és értékesek! Segíts minket azzal, hogy ötleteidet megosztod velünk – működtetőkkel - hogy még színesebb és hasznosabb közösségi teret hozhassunk létre EGYÜTT!
Célunk 2015-ben egy új közösségi tér kialakítása a Börzsönyben is, ahol lehetőséget kapnak az országban, kistérségben élő hátrányos helyzetű gyerekek is arra, hogy megismerkedjenek környezetük értékeivel és a természetvédelemmel, játékos formában. Fontos feladatunknak tekintjük a tudás átadása mellett a természettel való békés együttélésre nevelést. Az ok-okozatok feltárását, és a közvetlen környezet építését, ímélését, védelmét. Konkrét szakmai cél a gyermekek és családjainak szemléletének megalapozása, alakítása, javítása, tanórákon kívüli tevékenységek biztosítása a résztvevőknek, hogy megéljék a világ sokszínűségét, összetettségét, változatosságát. A bemutatóközpontban, - amely önmagában értéket képvisel - szerepet kap a közösségi forma, a játék, környezetünk értékeinek együttes megismerése.

 

HAGYOMÁNYőrzés:

- Végh József Magyar Kultúra Lovagja előadássorozata (néprajz)

- hagyományos technikák, építészeti módok bemutatása - vályog, kemenceépítés

(helyi népművészek, Vass Zoltán Értékmentő Alapítvány)

TERMÉSZETvédelem:

- 200 méteres mini tanösvény táblákkal, kilátóval (6 állomás, védett fajok bemutatása)

- kisvasúttal a Börzsönyben (túrák szervezése - MME, Szabadidőpark)

- gyógynövény-tanfolyam, túrák

KÖZÖSSÉGépítés:

- helyi kezdeményezéseknek adunk teret - BABA-MAMA klub, ölbéli játékok tanítása, Társas-kör, Énekelés

- Útibeszámolók, koncertek, vetítések szervezése rendszeresen.

Hírlevelünkben, FaceBook oldalunkon (Boróka-ház) illetve a 

kerítésen megjelenő „faliújságon” olvashattok a részletes programjainkról!

emailcímünk: borokaegyesulet@gmail.com

Természetjáróknak, iskolás csoportoknak, nagycsaládosoknak színes programlehetőséget kínálunk Diósjenőn.

A határon átnyúló programunk segítségével 2014 óta rendelkezünk egy 140 m2-es felújított és felszerelt házzal (BORÓKA-ház), amely alkalmas az álmaink megvalósítására is! Célunk 2014-től egy új KÖZÖSSÉGI TÉR KIALAKÍTÁSA a Börzsönyben is - Diósjenőn - ahol folyamatosan bővülő programokkal várjuk a lakosság mellett a környékbelieket és az ország egész területén élő túrázni és tanuló vágyó családokat!

Diósjenő egy igazi kincs: a Börzsöny kapuja. Gumikerekes kisvasúttal képesek vagyunk felmenni a hegyen, Kemencére is akár, és be tudjuk mutatni a látogatóinknak a hegy és a környékbeli falvak felbecsülhetetlen értékeit. A vonat 56 főt tud elszállítani, hatalmas élmény mindenkinek - aki próbálta már- életre szóló élményben lehet része. Ennek a csodálatos természeti értéktárnak a bemutatására kívánunk KINCSKERESŐ PROGRAMOKAT szervezni. A vonaton van hangosítás, így speciális útitársként jöttek velünk előadók - néprajz és természetvédelem témakörökben.

Fióktelepet hoztunk létre Diósjenőn annak érdekében, hogy a Börzsöny körül élő, hasonló gondolkodású emberek szervezeti szinten is együttműködhessenek. A tagok elkötelezett munkájával több éve sikeresen működik a szervezet mindkét helyszínen, egész nyarat betöltő programokkal.