A Boróka Gyermekjóléti  Egyesület jelenlegi székhelye Fonyban (Borsod-Abaúj –Zemplén), fióktelepe Diósjenőn (Nógrád) található.

Fonyban a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetése a fő tevékenységünk 2003 óta, Diósjenőn egy természetvédelmi és hagyományőrző közösségi központot működtetünk 2014 óta, egy határon átnyúló nyertes pályázat eredményeként.

Fonyban a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetése a fő tevékenységünk 2003 óta, Diósjenőn egy természetvédelmi és hagyományőrző közösségi központot működtetünk 2014 óta, egy határon átnyúló nyertes pályázat eredményeként.

 

Mi, - az egyesület alapítói - (főleg tanárok, művészek és orvosok) 2003-ban azzal a közös céllal hoztuk létre az Egyesületet, hogy önkéntes munkával a hátrányos helyzetű gyermekek életminőségének javításáért tegyünk lépéseket.

Székhelyünk - Abaúj-hegyközben - Fonyban van jelenleg is, ahol saját szálláshellyel és egy műemlék jellegű parasztházzal vonzzuk az érdeklődőket. Önerőből és baráti segítséggel építkeztünk, A tagok elkötelezett munkájával több éve sikeresen működik a szervezet Fonyban, nyári programokkal. Egyes természetvédelmi és művészeti táborokat kimondottan hátrányos helyzetű, vagy külföldön élő gyerekeknek szerveztünk (Rom Som Alapítvány, Útilapu Hálózat, SCI Hungary szervezetekkel együttműködésben).

Fióktelepet hoztunk létre Diósjenőn 2012-ben, és egy nagy, határon átnyúló természetvédelmi pályázati támogatás (HUSK) segítségével közösségi központ született, egy öreg romos ház felújításával. Nem kevés munkával és sok tanulsággal járt ez a pályázati folyamat, de reméljük, hogy a végeredmény mindannyiunk megelégedésére szolgál majd. Létrejött az úgynevezett Boróka-ház, Diósjenőn, a falu központjában egy nagy közösségi térrel és számos minőségi eszközzel.

A nyertes pályázatunk címe „HATÁRTALAN TERMÉSZET”, A Börzsöny a Cserhát és az Ipoly-mente természeti értékeinek feltárása, és ezen keresztül a környezettudatosság erősítése Szente, Ipolynyék és Diósjenő térségében.

Amivel rendelkezik Egyesületünk:

●             140 m2-es Természetvédelmi bemutatóközpont, foglalkoztató térrel, interaktív eszközökkel. A vályogház felújításánál a helyi építészeti hagyományokat részesítettük előnyben, hogy megmutathassuk az ember példaértékű együttélését a természettel.

●             Gumikerekes kisvasúti jármű.